De grootste drijvende windturbine ligt voor de kust van Portugal


Op de eerste dag leverde de grootste drijvende windturbine ter wereld van 8,4 megawatt zijn stroom. De turbine is de eerste van drie die samen stroom moeten leveren aan 60.000 Portugese bewoners.

Elke turbine is 119 meter hoog en staat op een gigantisch drijvend ponton. Dit metalen onderstel zit met kabels vast aan de grond en blijft daardoor stabiel. Dit ondanks de harde winden op locatie, twintig kilometer van de kust van Viana do Castelo.

Omdat de zee daar bijna honderd meter diep is, zijn traditionele offshore windturbines een te dure optie. Het plaatsen van een verankering in de zeebodem is te complex om kostenefficiënt te doen. Voor dit soort locaties bieden drijvende turbines uitkomst: de verankering met kabels is veel simpeler. Het enige nadeel is dat de turbines minder groot kunnen zijn.

Mijlpaal

Mede daarom is deze grootste drijvende windturbine een mijlpaal. De capaciteit komt in de buurt van die van de allerkrachtigste turbine ter wereld, de Haliade-X 12 MW. Met drie van deze forse drijvende turbines wordt al een hoop offshore wind opgewekt.

Het project is een vervolg op een pilot in hetzelfde gebied in 2011. Toen plaatste men een veel kleinere windmolen van 2 megawatt die de afgelopen jaren stroom opwekte. De lessen uit dat project worden nu gebruikt voor opschaling.

Goedkopere windenergie

Drijvende windparken bieden kansen om in dieper water toch winstgevende windparken te installeren. De kosten moeten wel flink omlaag voordat dit soort parken zonder subsidie gebouwd kan worden. Sommige windparken met vaste, in de bodem geinstalleerde turbines worden wél al subsidievrij gebouwd. Brancheorganisatie Wind Europe denkt dat de kosten voor drijvende windmolens veel lager kunnen door verbeterde techniek en schaalvergroting.

https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energietransitie-business/33067/drijvend-windpark-portugal

Schuiven naar boven
Translate >>