Dit betaal je in 2020 voor je energie

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut

Alle goede bedoelingen ten spijt blijft de jaarlijkse afrekening van je energie een lange opsomming van begrippen, verbruikscijfers en tarieven. Waar betaal je nou precies voor? En waarom?

De jaarafrekening van je energieleverancier beslaat al gauw zes A4’tjes of meer. Nieuwe en oude tarieven tot vier cijfers achter de komma, verbruikcijfers in verschillende tijdvakken, piek-en dalstroom, vastrechtbedragen, diverse belastingen en allerlei posten voor netbeheer: een cijferbrij die je al gauw doet duizelen.

Veel mensen zullen zich daarom bij het bekijken van de rekening beperken tot de essentie: krijg ik geld terug of moet ik bijbetalen? Begrijpelijk, maar wil je echt eens weten hoe je rekening in elkaar zit, raadpleeg dan onderstaande graphic. Daarop zie je alle mogelijke posten die op je rekening kunnen voorkomen uitgelegd.

De energie die je verbruikt en de prijs die je daarvoor aan je leverancier betaalt, vormt nog niet de helft van het totaalbedrag. Want ook de overheid (belasting) en netbeheerder (transport) pikken een fors graantje mee. De belasting en kosten voor netbeheer in dit voorbeeld zijn al gebaseerd op de tarieven die voor 2020 zijn vastgesteld. 

Hoewel met name de netbeheerkosten de energierekening komende jaren doen stijgen, is er voor 2020 goed nieuws: door de verhoogde aftrek (vermindering) energiebelasting gaan de meeste huishoudens volgend jaar iets minder betalen bij gelijkblijvende energieprijzen. Benieuwd hoeveel jij minder gaat betalen? Bereken het snel met deze tool van onlinevergelijker Independer.

https://www.ad.nl/wonen/dit-betaal-je-in-2020-voor-je-energie~adba8a85/

Schuiven naar boven
Translate >>